
Cafe ve Restoranlarda Eldiven Kullanımı
Gıda sektörü, temizlik ve hijyenin en üst seviyede dikkat edilmesi gerektiği alanlardan biridir. Gerek hazırlık aşamasında gerek servis aşamasında eldiven kullanımı oldukça önemlidir. Yiyecek ve içeceklerin müşterilere en az temas oranı ile ulaştırılması gerekir. Tek kullanımlık nitril, lateks ve vinil eldivenler, cafelerde, yiyecek sektöründe ve hizmet alanında kullanıma uygun ürünlerdir.
Hammaddesi lateks olan eldivenler esnek yapılarıyla eli tam olarak kavramaları ve dayanıklı olmalarından dolayı en çok tercih edilen çeşitlerdendir. Hijyenin çok önemli olduğu cafe ve restoranlarda lateks eldivenler sayesinde el ile bulaşan mikrop, hastalık, bakteri vb. birçok durumun önüne geçilebilmektedir.
Cafe ve restoranlarda tek kullanımlık eldiven kullanmanın faydaları;
Cafe ve restoranlarda hijyeni ve temizliği yeterli derecede sağlamak açısından, çalışanların mutlaka tek kullanımlık eldiven kullanması gerekmektedir. Yalnızca temizlik için değil farklı birçok sebepten dolayı da eldiven tercih etmenin önemi büyüktür.
- Hijyen: Tek kullanımlık eldivenler, ellerin yiyeceklerle temasını engelleyerek hijyen standartlarını korur. Bu sayede gıda kontaminasyonu ve hastalık riski azalır.
- Müşteri güvenliği: Tek kullanımlık eldivenler, müşterilere temiz ve güvenli bir hizmet sunulduğunu gösterir. Bu da müşteri memnuniyetini artırır.
- Çalışan sağlığı: Tek kullanımlık eldivenler, çalışanların ellerini bulaşlardan, mikroplardan ve diğer zararlı maddelerden korur.
- Yasal gereklilikler: Birçok ülkede, gıda işletmelerinde tek kullanımlık eldiven kullanımı yasal bir zorunluluktur.
- Temizlik ve düzen: Tek kullanımlık eldivenler, işletmelerde temizlik ve düzeni korumaya yardımcı olur. Eldivenler kirlendiğinde, el yıkama ihtiyacı olmadan sadece eldiven değişimi yapılarak daha hızlı bir şekilde hizmet verebilirler.
Tek kullanımlık eldivenlerin kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Cafe ve restoranlarda kullanılacak eldivenlerin; uluslararası standartlara sahip ve gıda uygunluğunun bulunması zorunludur. Seçilen eldivenin yırtık, delik olmaması, eldiven boyutunun doğru seçilmesi önemlidir. Ayrıca eldivenler kirlendiğinde, yırtılma ve delinme gibi hasarlanmalar sonrasında mutlaka değiştirilmelidir. Hijyenin tam sağlanması ve devamı için kirli eldivenler ile yiyecek ve yüzeylere dokunulmamalıdır. Eldiven kullanımı bittikten sonra uygun şekilde imha edilmeli ve eller mutlaka yıkanmalıdır.